EU Tribune Romania CEI MAI INFLUENȚI ZECE EUROPARLAMENTARI ROMÂNI, ÎN MANDATUL 2019 – 2024. MARIA GRAPINI A AVUT CELE MAI MULTE INIȚIATIVE, RAPOARTE ȘI INTERPELĂRI

CEI MAI INFLUENȚI ZECE EUROPARLAMENTARI ROMÂNI, ÎN MANDATUL 2019 – 2024. MARIA GRAPINI A AVUT CELE MAI MULTE INIȚIATIVE, RAPOARTE ȘI INTERPELĂRI




După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea de la Bruxelles. O analiză i-a identificat pe cei mai influenți europarlamentari români în actualul mandat 2019-2024. Doar jumătate dintre ei mai candidează din nou.

În 2024, numărul de europarlamentari crește de la 705 la 720 (dintr-un maxim de 750), iar țara noastră se menține pe locul 6 în topul reprezentării europene la Bruxelles și Strasbourg. România este depășită doar de Germania (96 europarlamentari în următorul mandat), Franța (81), Italia (76), Spania (61) și Polonia (53).

Printre cei mai influenți europarlamentari din mandatul 2019-2024, se numără și zece aleși români, care fac parte din cele mai mari grupuri din PE. Este vorba de patru europarlamentari PSD care fac parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, trei din PNL în Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) și trei europarlamentari din Grupul Renew Europe, aleși pe listele USR/PLUS, care s-au alăturat formațiunii Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

Potrivit analizei EU Matrix, platformă de cercetare UE care îmbină tehnologia digitală cu părerile experților, cei zece cei mai influenți europarlamentari români (din top 100), în funcție de activitatea din ultimii cinci ani, sunt Maria Grapini, Corina Crețu, Cristian Bușoi, Dacian Cioloș, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Mureșan, Victor Negrescu, Dragoș Pîslaru, Rovana Plumb și Dragoș Tudorache.

O analiză din ianuarie 2024, arăta că europarlamentarul Maria Grapini este eurodeputatul român cu cele mai multe intervenții în plenul Parlamentului European, în actualul mandat.

Potrivit datelor disponibile la Parlamentul European, Maria Grapini a avut 246 de intervenții în plenul PE. Asta până în luna ianuarie, numărul acestora fiind de aproximativ 300 la acest moment, dintre care unele interpelări îi vizau direct pe cei mai înalți demnitari europeni, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la președinția Consiliului European sau cea a Parlamentului European.

Maria Grapini este prima atât în topul luărilor de cuvânt în plenul Parlamentului European, cât și în cel al rapoartelor întocmite în calitate de raportor.

Maria Grapini a vorbit în plen, printre altele, despre respectarea drepturilor românilor din Ucraina, protejarea și respectarea drepturilor copiilor, sau funcționarea optimă a culoarelor de solidaritate.

În calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei pentru Piața Internă, Maria Grapini a susținut, prin intervenții și amendamente, IMM-urile și protecția consumatorilor vulnerabili.

De altfel, contribuțiile fiecărui europarlamentar român pot fi văzute pe site-ul Parlamentului European.

Aflată la al doilea mandat în Parlamentul European, Maria Grapini s-a făcut remarcată prin activitatea sa prodigioasă și în primul mandat, atunci când a depus peste 4.000 de amendamente, activitatea sa fiind premiată în cadrul MEP Awards, la secțiunea Piața Internă și Protecția Consumatorului.

Maria Grapini este vicepreședinta Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor. Are calitatea de membră în Comisia pentru control bugetar, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și de membră supleantă în Comisia pentru transport și turism, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Republica Moldova și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Printre prioritățile sale ca raportor s-au numărat protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (combaterea fraudei) și digitalizarea sistemului european de raportare, monitorizare și audit. Se află la al doilea mandat de europarlamentar și candidează din nou pe listele Alianței PSD-PNL.

Cristian-Silviu BUŞOI (PNL / Partidul Popular European) este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Mai este membru în Conferința președinților de comisie, Subcomisia pentru sănătate publică și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Este membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă. S-a implicat cel mai mult în ultimii ani în proiecte legate de tehnologie și cooperare științifică, dar și de sănătate. Este la al patrulea mandat de europarlamentar, a petrecut astfel 20 de ani în PE, și nu mai candidează din nou.

Corina CREȚU (PSD / Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților) este membră în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, Comisia pentru dezvoltare regională și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia. Este membră supleantă în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru control bugetar, Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru și Delegația la comisiile de cooperare parlamentară UE-Kazahstan, UE-Kârgâzstan, UE-Uzbekistan și UE-Tadjikistan și pentru relațiile cu Turkmenistanul și Mongolia. În calitatea de raportor, a scris despre finanțarea acordată de UE din Fondul de solidaritate în situații de catastrofe naturale. Este la al patrulea mandat și, după 20 de ani în Parlamentul European, nu mai candidează din nou.

Victor NEGRESCU (PSD / Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților) este vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație. Are rol de chestor și face parte din Comisia pentru bugete, Comisia pentru afaceri constituționale și Delegația pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă. Ca raportor, a fost preocupat de conturarea politicii în domeniul educației digitale și de mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare. Este la al doilea mandat în Parlamentul European. Este prezent pe lista de candidați ai Alianței PSD-PNL pe locul 7.

Marian-Jean MARINESCU (PNL / Partidul Popular European) este vicepreședinte în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară Organizația Statelor ACP-UE și Delegația la Adunarea Parlamentară Caraibi-UE. Are rol de membru în Comisia pentru transport și turism și de membru supleant în Comisia pentru control bugetar, Comisia pentru industrie, cercetare și energie și Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Ca raportor, a scris despre cooperarea cu Parchetul European și eficacitatea investigațiilor Oficiului European de Luptă Antifraudă și introducerea unor noi sancțiuni pentru poluarea navelor maritime. După patru mandate de europarlamentar, nu mai candidează în 2024.

Siegfried MUREŞAN (PNL / Partidul Popular European) este vicepreședinte al grupului PPE, este președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Republica Moldova. Are calitatea de membru în Conferința președinților de delegație, Comisia pentru bugete, Comisia pentru afaceri economice și monetare și Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și de membru supleant în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite. A scris despre Pactul Verde, REPowerEU și Mecanismului de redresare și reziliență în calitate de raportor. Este la al doilea mandat și candidează din nou, având locul 12 pe lista Alianței PSD-PNL.

Dacian CIOLOŞ (REPER / Renew Europe), fost lider și actual membru al Renew Europe, este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. Are calitatea de membru supleant în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE – Republica Moldova și Delegația pentru relațiile cu Africa de Sud. Printre prioritățile sale se numără asigurarea securității alimentare și a rezilienței pe termen lung a agriculturii UE și extinderea și securitatea uniunii. Se află la primul mandat de europarlamentar și candidează din nou. Fostul premier deschide lista REPER la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Rovana PLUMB (PSD / Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților) este vicepreședinta Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European. Este membră în Comisia pentru transport și turism, Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză și membră supleantă în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și Comisia pentru dezvoltare regională. Una dintre prioritățile sale ca raportor a fost implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier și pentru interfețele cu alte moduri de transport. Rovana Plumb nu a avut mandate succesive. A fost membră a Parlamentului European între 2007 și 2012, apoi a revenit în 2019. Nu mai candidează pentru un nou mandat.

Dragoş TUDORACHE (REPER / Renew Europe) este singurul europarlamentar român care se află între primii zece cei mai influenți europarlamentari de pe continent, realizare importantă deoarece se află la primul mandat. Este vicepreședinte al Grupului Renew Europe și s-a remarcat prin contribuția la Legea privind inteligența artificială. Este membru în Comisia pentru afaceri externe, Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite. Ca membru supleant este prezent în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, Subcomisia pentru securitate și apărare și Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză. A scris și despre acordul de asociere UE-Republica Moldova în calitate de raportor. Ales în 2019 pe listele USR/PLUS și actual membru REPER, Dragoș Tudorache nu mai candidează la un nou mandat în PE.

Cât caștigă un europarlamentar

Salariul lunar al unui europarlamentar este calculat ca suma echivalentă cu 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție. Astfel, după plata contribuțiilor, un europarlamentar ia în mână 7.853,89 euro pe lună (dacă nu are de plătit și alte taxe în țara de origine).

La salariu se adaugă cheltuieli lunare de 4.950 euro pentru menținerea unui birou în țara de origine a aleșilor din PE. Diurna zilnică este de 350 euro când lucrează pe teritoriul UE și 175 euro atunci când călătoresc în afara UE în calitate de europarlamentar. Pentru participarea la ședințele de la Bruxelles sau Strasbourg, cheltuielile de călătorie se decontează complet.

În cazul cheltuielilor medicale, europarlamentarilor li se rambursează două treimi din suma cheltuită. Iar pentru călătoriile în afara țării unde au fost aleși, călătorii care nu vizează participarea la ședințe la Bruxelles sau Strasbourg, pot deconta cheltuieli anuale de maxim 4.886 euro.

Atunci când reprezintă Parlamentul European în calitate oficială și primesc cadouri, trebuie să le declare doar dacă valoarea lor depășește 150 euro.

La final de mandat, europarlamentarii beneficiază și de o „alocație de tranziție” în valoarea unui salariu lunar pentru fiecare an petrecut în Parlamentul European.

Alte venituri ale europarlamentarilor români

Dintre cei mai influenți români din Parlamentul European, doar trei au câștiguri suplimentare declarate pe lângă veniturile obținute din această funcție.

Cristian Bușoi a declarat venituri suplimentare între 1.000 și 5.000 euro pe lună ca notar public, potrivit datelor colectate de Transparency International EU.

Victor Negrescu câștigă între 1.000 și 2.000 euro lunar din activitate didactică și de cercetare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și la Université Saint-Louis Bruxelles.

Corina Crețu are venituri în afara celor de europarlamentar mai mici de 1.000 euro pe lună, tot din activitate didactică, în rolul de Cadru Didactic Asociat la Academia de Științe Economice din București (ASE).

O versiune anterioară a acestui text îl identifica pe Dragoș Tudorache ca membru USR. El a părăsit partidul în 2022 și s-a alăturat REPER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post